appel


Naam: Appel

Botanische naam: Malus Sylvestris, Malus Domestica

Gewicht: 680 kg/m³

De Appelboom zoals de meesten van ons kennen is de Malus Domestica. Een gecultiveerde soort die uit vele rassen bestaat. Het appelhout wat (sporadisch) bij de houthandel verkrijgbaar is, is meestal afkomstig van de wilde appelboom, die hoofdzakelijk nog in delen van Duitsland en Oosteuropa groeit. Een volgroeide appelboom kan 10 tot 15 meter hoog worden en een stamdiameter van ongeveer 60 centimeter bereiken. Tegenwoordig worden voornamelijk laagstammige appelbomen geteeld, die na een jaar of 15 al weer vervangen worden. De stammen zijn doorgaans te dun om er iets functioneels mee te doen, en verdwijnen vaak als open haard hout. Voor een houtdraaier daarentegen zijn met name de entstukken geschikt om er mooi houtdraaiwerk van te maken.

De foto's hieronder proberen een indruk te geven van het hout en de boom.


een meubel van dit hout is erg bijzonder
Appelhout in het algemeen laat zich goed draaien en polijsten. Het hout heeft een warme uitstraling. Het vervelende van appelhout is dat het vrij snel scheurt en soms lang blijft werken.

Onderstaande foto's proberen een kleine indruk te geven van de mogelijkheden die appelhout biedt.


een willekeurig voorbeeld van wat houtdraaiers kunnen maken
< vorige volgende >
©2004-2005 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.