berk (berken)


Naam: Berken

Botanische naam: Betula Pendula

Gewicht: 650 kg/m³

De berk is een boom van het noorden. Het is een sierlijke boom die vooral opvalt door de de kleur van haar bast. Het is een taaie boom, die met harde winden wel buigt, maar niet barst. Een berkeboom kan een hoogte van ongeveer 20 meter bereiken, met een stamdiameter van 50 tot 100 centimeter. Berkenhout wordt hoofdzakelijk verwerkt in multiplexplaten, die weer gebruikt worden voor het maken van meubels en parketvloeren.

De foto's hieronder proberen een indruk te geven van het hout en de boom.
berk wordt ook veel als open haard hout gebruikt


Berkenhout laat zich goed draaien. Het hout is vrij licht van kleur en heeft over het algemeen niet veel tekening. Een uitzondering hierop is het zogenaamde masur berken, wat een mooie warrige struktuur heeft. Ondanks het feit dat berken een vrij eenvoudige houtsoort is, kun je er toch mooie dingen van maken.

Onderstaande foto's geven een kleine impressie van de mogelijkheden die berkenhout biedt.

Berk is erg gevoelig voor slaap. Voor de houtdraaier is dit een positief gegeven, want door van dergelijk hout voorwerpen te draaien, kunnen mooie effecten ontstaan, zoals de volgende foto's laten zien.

< vorige

volgende >
©2004-2005 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.