beuk (beuken)


Naam: Beuken

Botanische naam: Fagus Sylvatica

Gewicht: 720 kg/m³

De beuk wordt wel de koningin van het bos genoemd. Het is een boom met een bepaalde uitstraling. Een volgroeide boom wordt gemiddeld zo'n 30 meter hoog met een stamdiameter van 100 tot 150 centimeter, maar beuken met een hoogte van 45 meter zijn geen uitzondering. Beukehout is de meest gebruikte loof houtsoort in onze houtindustrie. Het wordt zowel als massief hout als verlijmd en geperst fineer verwerkt. Beuken is wel hard maar niet duurzaam, en wordt voornamelijk voor binnenwerk toegepast.

De foto's hieronder proberen een indruk te geven van het hout en de boom.
ook voor meubels wordt beuk gebruikt


Beukehout laat zich goed draaien en glad afwerken. Beuken is vrij egaal van kleur en struktuur, en daarom voor de meeste houtdraaiers wat minder interessant om er siervoorwerpen van te maken. Beuken is niet giftig en splintert niet en daarom erg geschikt om er houten speelgoed of voorwerpen voor in de keuken van te maken.

Onderstaande foto's geven een kleine impressie van de mogelijkheden die beuken biedt.


een pepermolen als voorbeeld een voorbeeld van houten speelgoed


Beukehout is erg gevoelig voor slaap. Hierdoor kunnen mooie effecten ontstaan zoals de volgende foto's laten zien.< vorige volgende >
©2004-2005 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.