met een bovenfrees frezen
(2)
met een bovenfrees meubelgrepen frezen

In dit voorbeeld wordt de werkwijze gedemonstreerd voor het frezen van handgrepen met een bovenfrees in stapelbare transportkisten. Handgrepen moeten in principe voor het verlijmen van de lades of de kist gefreesd worden omdat achteraf frezen hiervan lastiger is en bovendien zijn de mogelijkheden voor het klemmen ten behoeve van de verlijming veel geringer bij een compleet product dan bij productdelen.

handgrepen voor deurtjes frezen

handgrepen frezen Verdekte handgrepen worden bij zowel ladekasten als meubeldeuren vaak als creatief element gebruikt; zij vervangen namelijk de vaak storende deurknopjes. Of het nu gaat om lades voor de keukenkastjes, meubeldeuren voor de woonkamerkast of de klep van een bureau, de verdekte handgrepen worden gebruikt als constructief en artistiek element.

gatenrij boren

het frezen van een gatenrij Gatenrijen zoals je die aantreft in kasten, commodes en magazijnstellingen zijn nodig voor een aantal doeleinden.
Met behulp van een bovenfrees kunnen die vrij eenvoudig worden aangebracht.

overstaande kanten frezen

kanten van meubelplaten frezen Bij het verwerken van hout voor het maken van tafels duikt vaak hetzelfde probleem op. Hoe verwijder je de overstaande kanten (omlijmingen) aan de tafelrand? Dit kan met een schaaf of een beitel, zoals ze dat vroeger ook deden en wat erg tijdrovend is. Met behulp van een bovenfrees gaat het veel sneller.

houten lijsten met sponningen maken

een sponning maken Deuren, meubeldeuren, kozijnen enz. die van sponningen zijn voorzien, dienen voor het afdichten
van ruimtes of meubelen, en / of zijn een raamwerk voor glas of een andere vulling.
Deze sponningen zijn snel, nauwkeurig en veilig te maken met een bovenfrees en een freestafel.

houtverbindingen maken met de verlijmfrees

houtverbindingen met een verlijmfrees maken In dit toepassingsvoorbeeld wordt getoond hoe een klassieke lijmverbinding met een verlijmfrees gemaakt kan worden. Het grote voordeel van deze verbinding is dat er een groter oppervlak ontstaat voor verlijming, en de verbinding dus sterker is dan bij een rechte of stotende houtverbinding.
Tevens is deze verbinding uitstekend te gebruiken om grotere lengtes materiaal te verbinden.

laminaat van een nieuwe groef voorzien

groeven in laminaat frezen Iedereen die wel eens laminaat heeft gelegd weet hoe vervelend het is dat het restmateriaal niet meer gebruikt kan worden, alleen maar omdat de zijde waarin de verbindingsgroef zat is verzaagd. Hier kun je zien hoe deze groef opnieuw zonder veel kosten en tijdverlies gemaakt kan worden.

bogen frezen met een freessjabloon

met een bovenfrees kun je ook bogen frezen In dit voorbeeld wordt het maken van een toonbank uit multiplex toegelicht, die de vorm van een boog heeft, en een diepte van 40 cm.
De maat van de te verwerken plaat is 150 x 150 cm.
Tot slot kunnen de kanten van de boog van een profiel voorzien worden.

ronde staven met een bovenfrees maken

ronde staven frezen Wanneer je ronde staven van een bepaalde houtsoort nodig hebt, zoals kersen, eiken of essen, dan moeten deze vaak met de hand gemaakt worden, omdat ze meestal niet kant en klaar te koop zijn.
In dit voorbeeld wordt beschreven hoe je met een bovenfrees zelf ronde staven kunt maken.

seriematig frezen

seriematig frezen met een bovenfrees Een stationair opgestelde bovenfreesmachine is uitermate geschikt voor het seriematig maken van allerlei meubel- en werkstukdelen.
Omdat elke kopie over een precies gelijke vorm moet beschikken, heeft deze machine een groot voordeel t.o.v. bijvoorbeeld een decoupeerzaag.

kopiëren met een bovenfrees

met een bovenfrees kopiëren
Wie geen CNC-frees bezit en toch slim en nauwkeurig kopiën wil maken van werkstukken, kan dit verbluffend eenvoudig doen met een bovenfrees en een freestafel.
In dit voorbeeld, het maken van een CD rek, wordt dit werk stap voor stap getoond. De gebruikte methode is geschikt voor zowel recht als golvend verlopende groeven en vormen.

noesten verwijderen en inlegwerkzaamheden

noesten wegfrezen Met een bovenfrees, een groeffrees en twee verschillende kopieerringen kunt u een veelvoud aan inlegwerkzaamheden verrichten en knoesten verwijderen. Het principe berust op de verschillende maten van de kopieerringen waarbij de grote ring gebruikt wordt voor het frezen van een uitsparing en de kleine ring voor het maken van de inleg.

beschadigingen in onverlijmde parketvloeren herstellen

parketvloeren
In dit toepassingsvoorbeeld wordt beschreven, hoe beschadigde parketdelen in een al gelegde parketvloer vervangen kunnen worden.
Bij een beschadigd vloerdeel helpt vaak niets anders dan het bewuste deel te vervangen. Een professionele vervanging vereist zowel vakkundigheid als professioneel gereedschap.

het frezen van uitsparingen

een uitsparing frezen Het frezen van een uitsparing voor bijvoorbeeld een luchtrooster in een deur vereist altijd een sjabloon omdat dit niet netjes uit de hand te doen is. In dit toepassingsvoorbeeld wordt getoond hoe je snel en nauwkeurig een luchtrooster kunt inbouwen in een binnendeur

groeven voor deurafdichtingen frezen

een groef voor een afdichtingsprofiel frezen De eisen die gesteld worden aan deuren op het gebied van geluidsdemping en warmtebesparing zijn zonder gebruik te maken van afdichtingsprofielen nauwelijks nog haalbaar. Met behulp van een bovenfrees en een schijfgroeffrees kan elk afdichtingsprofiel probleemloos gemonteerd worden.

automatische deurafdichtingen frezen

een deurafdichting frezen Automatische deursluiters gaan het verlies van warmte en optreden van vocht tegen, en komen steeds vaker voor.
In dit voorbeeld kun je zien hoe eenvoudig en snel en nauwkeurig de hiervoor bestemde groef gefreesd kan worden.

keukenbladen in hoekopstelling verbinden

een keukenblad frezen Met het juiste freessjabloon en een bovenfrees, kunnen keukenbladen eenvoudig en snel met elkaar worden verbonden.
In dit voorbeeld wordt een hoekopstelling van 90° gemaakt.

gipsplaten frezen en vouwen

gipsplaat frezen Bij veel verbouwingen en renovatieprojecten worden vaak gipskartonplaten gebruikt.
Voordelen van dit materiaal zijn de snelle, schone en kostenbesparende verwerking ervan.
Door in de rugzijde een V-groef te frezen krijg je een mooie afgeronde hoek waarbij de kartonlaag onbeschadigd blijft.


frezen met de bovenfrees (1)