cursus houtdraaien


Het volgen van een cursus houtdraaien is meestal de beste manier om te leren houtdraaien. Je hoort en ziet hoe het moet, je wordt door een ervaren houtdraaier bijgestuurd wanneer je iets niet goed doet, je leert van elkaar, je doet vaak nieuwe ideeën op, en het is bovendien meestal nog gezellig ook.

Naast het houden van workshops werden er in Woody Herman's Place in Zuidwolde al vele jaren cursussen houtdraaien gegeven. Dit is om diverse redenen verplaatst naar De Timmerschuur in Spier. Een nieuwe locatie en een andere cursusleider, maar de basis beginselen zijn gelijk gebleven. Het aantal deelnemers per cursus bedraagt maximaal 5 personen, zodat er aan elk individu voldoende aandacht gegeven kan worden. In eerste instantie wordt begonnen met een cursus houtdraaien voor beginners.
Een cursus voor gevorderden, een individuele cursus, of het houden van een workshop blijven tot de mogelijkheden behoren, maar zijn voorlopig nog niet ingepland.

In de cursus houtdraaien voor beginners zullen tijdens de eerste 4 lessen de belangrijkste principes en technieken van het houtdraaien onder de aandacht gebracht worden, zoals:

* de persoonlijke veiligheid tijdens het houtdraaien

* kenmerken van hout en diverse houtsoorten

* de eigenschappen van een houtdraaibank

* het centreren en inspannen van het hout

* het bepalen van de juiste draaisnelheid

* een vierkant stuk hout rond maken

* het gebruik van het type houtdraaibeitel per bewerking

* de beitel dusdanig hanteren dat snijdend gedraaid wordt

* het naar binnen en naar buiten draaien

* schuren van het werkstuk

* de diverse mogelijkheden van eind afwerking

* het slijpen van de houtdraaibeitels

Over het algemeen kunnen hierna de geleerde technieken op echte werkstukken worden uitgeprobeerd. Hierbij kun je denken aan een tol, een paddestoel, een kerstklokje voor in de kerstboom, een kandelaar, tabakspot, een schaal of vaasje, of misschien een nieuwe knop voor de antieke kast die thuis staat. Dit zijn maar wat voorbeelden. In principe ben je vrij te maken wat je wilt en kunt.

In de cursus houtdraaien voor gevorderden kunnen verdere verfijningen van de techniek van het houtdraaien geleerd worden.

Tijdens de cursus voor beginners wordt bij het leren van de basistechnieken voor het benodigde hout gezorgd. Hierna kun je via de cursusleiding hout aanschaffen of zelf hout meenemen. Dit laatste geldt ook voor de cursus voor gevorderden. Een draaibank en eventueel beitels worden ter plaatse gedurende de cursusduur beschikbaar gesteld.

Ook nu zijn de cursusgelden weer aan de lage kant gehouden, om zo in principe iedereen de mogelijkheid te geven om te leren houtdraaien. Na het volgen van een cursus van 10 lessen, heb je de mogelijkheid om zonder in een draaibank en overig gereedschap geïnvesteerd te hebben, erachter te komen of houtdraaien voor jouw een leuke vrijetijdsbesteding is.

Verdere details over de cursus houtdraaien tref je aan op de website van De Timmerschuur. Ook voor eventueel verdere vragen kun je hier terecht.
©2004-2008 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.