Rustins Danish oil


danish oil wordt in Nederland ook wel Deense oli genoemd

Danish oil, In Nederland ook wel Deense olie genoemd, is een kwalitatief hoogwaardige houtolie, die wereldwijd door veel houtbebewerkers, en met name houtdraaiers, om haar eigenschappen gebruikt wordt.

Deense olie is een tung olie, vermengd met andere natuurlijke oliën en harsen. Deze houtolie dringt diep door in alle houtsoorten en zorgt voor een harde satijnachtige tot (als je dat wilt) glanzende afwerking. Het is geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik en het is een olie die eenvoudig met een kwast of doek aan te brengen is. Het dient kwistig aangebracht te worden, waarna na enkele minuten de overtollige olie met een doek verwijderd moet worden. Hierna kan een tweede laag aangebracht worden en de olie worden uitgewreven.
De droogtijd bedraagt 4 tot 6 uur, afhankelijk van de omgevings- temperatuur en de dichtheid van het hout. In tegenstelling tot hout dat met lijnzaadolie behandelt is, trekt hout dat met deze olie behandelt is geen stof aan.

Hout dat buiten is moet, om mooi te blijven, jaarlijks minimaal eenmaal ingeolied worden. Dit is afhankelijk van de houtsoort. De duurzaamheid van dit hout wordt verhoogd, door de eerste behandeling met Danish oil deze 1 op 1 met terpentine te verdunnen. Hierdoor dringt de olie dieper in het hout. Geadviseerd wordt om hierna 3 onverdunde lagen aan te brengen.

Danish oil voldoet aan de normen EN 71 en BS 5665, wat inhoudt dat het als oppervlaktebehandeling van houten speelgoed gebruikt mag worden.

Tip: Wanneer een blik naar verhouding tot het gebruik vaak wordt geopend, kan de olie gaan klonteren. Dit komt doordat de olie bij aanraking met zuurstof gaat oxideren. Dit kan voorkomen worden door olie die op korte termijn gebruikt gaat worden in b.v. een jampotje te gieten, en het blik, eerst een poosje op de kop, en daarna rechtop weg te zetten.

Voor het bestellen van Danish oil kun je bij Memenco terecht.


©2004-2009 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.