met een goede draaibank kun je met plezier houtdraaien
Houtdraaien is een houtbewerking waar je een draaibank voor nodig hebt. Dit kan een echte houtdraaibank zijn, maar ook een omgebouwde metaaldraaibank, of een zelfgebouwde houtdraaibank. Daarnaast is een zaagmachine zoals een lintzaag en een schuurmachine wel handig, maar niet noodzakelijk.

Er zijn veel verschillende houtdraaibanken te koop, die zich vooral onderscheiden in prijs en kwaliteit. Wat voor een draaibank je ook wilt aanschaffen, precisie en stabiliteit zijn voor een mooi stuk houtdraaiwerk doorslaggevend.
Andere factoren die van belang zijn is het aantal verschillende toeren of een variabel toerental, het gewicht, de lagering, de asdiameter, al dan niet een holle as, de lengte van het bed, de maximaal te draaien diameter, het motorvermogen, het bedieningsgemak, een draaibare kop of niet, en natuurlijk de prijs in verhouding tot de kwaliteit.


teknatool wood lathe

Voordat je een houtdraaibank aanschaft, moet je dus eerst goed overwegen wat je wilt kunnen gaan draaien. Een meubel- maker die zelf stoel- en tafelpoten wil gaan draaien zal andere eisen hebben dan iemand die zich wil gaan toeleggen op het draaien van schalen of iemand die het liefst pennen of miniaturen wil gaan maken.

Wanneer je hoofdzakelijk tussen de centers wilt gaan draaien, dan zijn de eisen t.a.v. de as en maximaal te draaien diameter vaak minder van belang dan wanneer je met een klauwplaat of chuck gaat draaien.

chuck for woodlathe

Als een stuk hout vrij in de klauw hangt om tot een schaal, vaas, pot of iets dergelijks gedraaid te worden, dan zullen de krachten die op de as komen veel hoger zijn dan wanneer tussen de centers gedraaid wordt. Hoe groter de onbalans
in het hout dat bewerkt gaat worden, des te belangrijker worden de eisen die aan de as, de lagering, de mogelijkheid van een laag toerental en het gewicht van de draaibank gesteld gaan worden.

Een motorvermogen van 0,75 KW is voor het meeste draaiwerk in veel gevallen voldoende.
Als je op het www rondneust, zul je zien dat de volgende asmaten erg gangbaar zijn. Een as van M33 x 3,5 is aan te bevelen (Duitse standaard), of eventueel een as van M30 x 3,5 (Amerikaanse standaard). Daarnaast is het vaak handig als deze as hol is i.v.m. het boren van gaten en geschikt is voor onderdelen met een conische as met de maat morseconus 2, ook wel afgekort als MK 2 of MT 2. Hierbij moet je vooral denken aan een meenemer of een boorkop met een konische stift. Voor een kleine draaibank is morseconus 1 een gangbare maat.

Ook een stevig onderstel is van belang. Vaak zie je dat een hout- draaibank zonder onderstel wordt aangeboden. Dat is eigenlijk niet zo vreemd, aangezien een goed onderstel vaak behoorlijk in prijs is. Zelfbouw of plaatsing op een werkbank of stevige tafel komt in de praktijk dan ook veel voor.


Meer informatie over type en merk draaibank tref je op deze website aan.
©2004-2006, houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.