freestafel
Een freestafel maakt de bovenfrees nog veelzijdiger dan die al is.
Doordat de bovenfreesmachine aan de onderkant van het tafelblad wordt bevestigd, en de frees zo een vaste positie boven het tafelblad heeft, kun je nu met beide handen het hout langs de frees bewegen.
Het gladde oppervlak van het tafelblad en de freesgeleider zorgen ervoor dat de verspaning nauwkeurig en soepeltjes verloopt. Ook wanneer het profiel in meerdere stappen gefreesd moet worden. Het is ongeveer hetzelfde principe als een zaagtafel met zaaggeleider.
Wanneer je met gelagerde frezen werkt, kun je zonder geleider werken en gebruik maken van de breedte van het tafelblad.
Om een indruk van het frezen met een dergelijke tafel te krijgen kun je deze video bekijken.


Adverteren bij Daisycon


Het meeste freeswerk kan met behulp van een freestafel gedaan worden. Vaak is dit efficienter, preciezer en veiliger dan uit de hand frezen. Maar niet elk werkstuk leent zich hiervoor. En natuurlijk speelt ook de ervaring met het werken met een bovenfrees een rol, evenals de persoonlijke voorkeur.
Hoe het ook zij, wanneer je regelmatig met een bovenfrees werkt, is het verstandig om een dergelijk hulpmiddel te hebben.
Soms is het ook de enige keus die je hebt. Een vuistregel is, dat wanneer je frezen gebruikt met een diameter van meer dan 30 mm, het veel veiliger is om met een bovenfrees te werken die onder het tafelblad gemonteerd is. Ook van belang is dat voor het juiste toerental wordt gekozen, en dat de freesgeleider zo ingesteld is, dat het profiel in meerdere bewerkingen tot stand komt.

Een echte houtbewerker zou eigenlijk zijn eigen freestafel moeten maken. Niet dat je er veel geld mee bespaard, maar het is een goede oefening, en je kunt hem naar je eigen wensen ontwerpen. Maar het gekke hiervan is, dat je eigenlijk een freestafel nodig hebt om de onderdelen te frezen die je voor je zelfbouw tafel nodig hebt. Zo komt het in het freeswereldje ook vaak voor dat je een freesmal nodig hebt om een andere freesmal te maken.

De manier waarop je met een bovenfrees werkt, is eigenlijk net zo persoonlijk als de keus van je schoenen. Iedere houtbewerker heeft zo zijn specifieke voorkeuren.

Niettemin zijn er drie onderdelen die bepalend zijn voor het ontwerp van vrijwel elk freestafel-systeem, namelijk het onderstel, het tafelblad en de freesgeleider.
Zorg voor een veilige elctriciteits voorziening, monteer de bovenfrees, en het geheel is compleet.

Het onderstel moet functioneel en stabiel zijn. Maak de tafel op een werkhoogte die bij jou past. De bovenfreesmachine moet eenvoudig te (de)monteren zijn, de aansluiting voor de electriciteit moet goed afgeschermd worden.
Eventueel kan er een stofafzuiging op aangesloten worden. Een voorziening voor het opbergen van gereedschap is misschien ook wel handig, maar houdt het simpel. Het is geen gereedschapkast.

Het tafelblad moet vlak en glad zijn. MDF van 16 of 19 mm dik zal in veel gevallen voldoende zijn. Maar je kunt natuurlijk ook gemelamineerde multiplex nemen. Het is maar wat voor een eisen je stelt.

De functie van de freesgeleider kun je vergelijken met die van het stuur in een auto. Zonder één van beiden verlies je de controle. Er zijn al heel wat verschillende geleiders onworpen en gemaakt. Een op het blad geklemde lat zou in bepaalde gevallen kunnen volstaan, maar je hebt ook precisie freeswerk, en dus zijn er ook geleidesystemen die tot op een honderdste milimeter nauwkeurig zijn. Het is maar wat je wilt of wat je nodig hebt.

De belangrijkste punten waar je bij een freesgeleider op moet letten zijn: repeteerbaarheid, nul-afbuiging, rechtheid, spaan-afvoer, freestype onafhankelijkheid en eenvoudig in te stellen, om maar enkele belangrijke eisen te noemen.

opmerking
Wanneer je weinig tijd over hebt, of wanneer je vaardigheden op het gebied van houtbewerking nog niet voldoende zijn, dan is de beslissing om een (eenvoudige) freestafel te kopen in plaats van zelf te maken, waarschijnlijk de beste. Het mag dan wel niet de ideale freestafel zijn, maar je kunt in ieder geval direct aan de slag. Aan de hand van je ervaringen leer je de beperkingen van zo'n tafel kennen, of niet, en dan heb je in één keer goed geschoten.

Enkele modellen van een freestafel die fabrieksmatig gemaakt zijn, tref je op deze pagina aan.
© 2004-2008, houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.