frezen met een bovenfrees (1)

werken met een bovenfrees

Frezen met een bovenfrees heeft eigenlijk niets met houtdraaien te maken,maar toch wil ik dit onderwerp niet laten liggen. Op het gebied van houtbewerking is de bovenfrees vaak niet meer weg te denken en is deze machine met name voor degene die graag met hout mag knutselen of klussen een heel handig apparaat, maar je moet wel weten hoeje een bovenfrees kunt toepassen en welke houtfrezen, hulpstukken en freesmallen je eventueel nodig hebt.

Werken met de bovenfrees heeft veel voordelen. Het maken van houtverbindingen, het frezen van cirkels of ronde gaten, contraprofielfrezen of het bewerken van meubelplaten gaat met een bovenfrees vaak sneller en geeft mooie resultaten. Om zo maar een paar voorbeelden te noemen, want de bovenfrees is een veelzijdige machine met heel veel mogelijkheden. Bovendien zijn er veel verschillende houtfrezen beschikbaar, zodat voor bijvoorbeeld het frezen van een bepaald profiel al een pasklare oplossing aanwezig is.

Werken met een bovenfrees is niet moeilijk, wanneer je weet hoe je hem moet gebruiken. Op deze en de volgende pagina zijn meer dan 30 verschillende toepassingen weergegeven.

Deze informatie in combinatie met die van de engelstalige pagina is zo veelzijdig, dat je haast over een internet cursus voor de bovenfrees kunt spreken.


cursus houtbewerkenNatuurlijk kun je houtverbindingen ook handmatig maken en zijn er ook andere technieken die stammen uit de tijd voordat de bovenfreesmachine op de markt kwam. Maar lang niet iedereen heeft het geluk gehad dat hij al vroeg in zijn leven de roeping vond om een opleiding op het gebied van houtbewerking te volgen. Nu zijn er een aantal goede boeken op het gebied van houtbewerken verkrijgbaar, zodat je jezelf thuis kunt bijscholen en de basistechnieken op het gebied van houtbewerking en de fijne kneepjes van het vak kunt aanleren.
Het afgebeelde boek is slechts één van de boeken met een schat aan informatie over houtbewerken. Door op het plaatje te klikken kom je op een pagina met meerdere boeken en dvd's over houtbewerking, meubelmaken en restaureren. Daarnaast zijn er nog boeken en dvd's over hout en hout- soorten, houtverbindingen enz. Door op de volgende link, te klikken kom je op een pagina met een overzicht van boeken en dvd's die allemaal met houtbewerking te maken hebben.

Adverteren bij Daisycon


Bij het frezen is het in veel gevallen handig, en soms noodzakelijk, om met een freestafel te werken.
Op deze pagina tref je informatie aan over freestafels die zowel voor de (veeleisende) hobbyist, als de professionele houtbewerker ontworpen zijn.
Een freestafel kun je natuurlijk ook zelf maken wanneer de eisen niet zo hoog liggen of wanneer tijd geen rol speelt. Het is alleen de vraag of je de kwaliteit en precisie kunt bereiken van een freestafel die fabrieksmatig is gemaakt.

Een bouwtekening en handleiding om een eenvoudige freestafel te maken vindt je hier.
Op de volgende pagina tref je een voorbeeld van een zelf gebouwde freestafel die erg veelzijdig, maar heel wat moeilijker te maken is.

freesmachine Een andere mogelijkheid is om een kleine freesmachine aan te schaffen. In deze machine zijn de functies van een bovenfrees en freestafel gecombineerd, zodat je voor een erg gunstige prijs een freestafel met een ingebouwde freesfunctie hebt, dus een onderfrees- machine. Door op de afbeelding te klikken kom je op de pagina met meer informatie.


Für Deutschsprachenden gibt es auch eine Umschreibung im Deutsch. Wenn Sie daran interessiert sind, klicken Sie dann auf fräsen mit der Oberfräse.

There is also other information in English available. For those who are interested in more applications and more information about the router, router bits and cutters, I can recommend a visit of the page wood working with a router.

Meer informatie over een professionele bovenfrees en allerlei soorten en maten frezen vindt je op de website van Memenco.
Ook tref je op deze website verschillendeboeken en dvd's over het werken met de bovenfrees aan.

Door op de hieronder weergegeven foto's te klikken wordt een pdf bestand geopend, waar verder op het desbetreffende onderwerp wordt ingegaan.
Je moet dan wel Acrobat Reader op je computer hebben geïnstalleerd, waarmee je het bestand kunt openen, printen of opslaan op je eigen computer.

de klassieke zwaluwstaartverbinding

klassieke houtverbinding Het gebruik van de bovenfrees is nog niet bij iedereen bekend. Zwaluwstaartverbindingen zijn klassieke houtverbindingen. Het hout kan met deze T-verbinding nog wel werken, maar de verbinding kan niet los komen. Bij het maken van deze verbinding moest men in het verleden gebruik maken van diverse handgereedschappen. Tegenwoordig wordt dit met een bovenfrees gedaan.

halfverdekte zwaluwstaart verbinding

halfverdekte zwaluwstaart verbinding Ook voor deze hout verbinding kun je een bovenfrees gebruiken. De halfverdekte zwaluwstaart verbinding is een klassieke hoekverbinding voor massief hout. Halfverdekt betekent dat de verbinding slechts deels zichtbaar is. De kopse kanten van de zwaluwstaarten zijn verdekt.

open zwaluwstaart verbinding

open zwaluwstaartverbinding De open zwaluwstaartverbinding wordt gebruikt voor hoekverbindingen in massief hout. "Open" betekent dat de zwaluwstaarten volledig zichtbaar zijn. Bij deze houtverbinding wordt veel gevraagd van de ervaring en vakkundigheid van de houtbewerker.

lip verbinding

lip verbinding De lipverbinding is een klassieke hoekverbinding voor massief hout. Lipverbindingen worden parallel uitgefreesd. Het zijn open, zichtbare verbindingen.
Ze zijn t.o.v. de open zwaluwstaartverbindingen eenvoudiger en moderner.

deuvel verbinding

deuvel verbinding Houtverbindingen met ronde deuvels behoren tot de meest gebruikte houtverbindingen in de meubelbouw. De deuvelverbinding is erg stabiel en is geschikt voor massief hout, lijsten en houten platen. Normaal gesproken is de verbinding ook onzichtbaar.

uit de losse pols frezen

frezen uit de losse pols Een bovenfrees is de perfecte machine om je creativiteit en kunstzinnigheid te uiten. De machine wordt hierbij zonder welke aanslag dan ook uit de losse pols gebruikt. Het werkstuk wordt naar eigen inzicht of naar voorbeeld bewerkt. Uit de losse pols, maar wel met vaste hand.

frezen van groeven

groeven frezen Het maken van groeven is een wezenlijk onderdeel van het werken met een bovenfrees. Groeven worden vaak als geleiding voor bewegende meubeldelen of ten behoeve van houtverbindingen gemaakt.
De nauwkeurigheid van de groeven is dus van het grootste belang.

frezen van stervormen

stervorm frezen In dit toepassingsvoorbeeld wordt getoond hoe met een bovenfrees ornamenten, groeven en profielen in een stervorm kunnen worden gefreesd.
Voorbeelden van dit soort toepassingen zijn cd-rekken of geprofileerde ornamenten op deuren.

cirkel frezen

cirkel frezen om zo met een bovenfrees een cirkel te frezen is niet moeilijk Met behulp van een freescirkel kunnen ronde vormen gefreesd worden. Met een freescirkel kun je onder andere perfecte cirkels in plaatmateriaal uitfrezen, ronde platen uitfrezen voor bijv. tafelbladen en hoeken van platen nauwkeurig afronden.

ronde gaten frezen

ronde gaten frezen Hier wordt getoond hoe je met freessjablonen snel
en eenvoudig cirkels, radii en ronde uitsparingen kunt maken. Voorbeelden van gebruiksmogelijkheden: Luidsprekerboxen, inbouw van spoelbakken en verlichtingstoepassingen.

elipsvormige werkstukken frezen

elips frezen Het maken van ellipsvormige werkstukken, is zonder CNC machine voor veel houtbewerkers niet of nauwelijks te doen. In het toepassingsvoorbeeld wordt stap voor stap getoond hoe je dit wel zelf kunt doen met behulp van een bovenfrees.

kopiëren met de bovenfrees

kopieer frezen Een meubelmaker moet tijdens zijn werk vaak werkstukken kopiëren om een oud werkstuk te vervangen of te dupliceren. Met behulp van een bovenfrees en een kopieertastset kan deze klus
snel en probleemloos gedaan worden.

rondom profielen frezen

profielen frezen Het rondom frezen van profielen vindt zijn toepassing op velerlei gebied. Te denken valt aan houten cassettes, onderzetters, tafelbladen, schilderijlijsten en meubeldeuren enz. Vaak maakt men hiervoor gebruik van profielfrezen met een aanlooplager maar het kan ook zonder. Kijk maar.

tafelbladen en meubelplaten profileren

rand frezen meubelplaten en tafelbladen kunnen zo strak afgewerkt worden Nu meubels door de fabrikanten veelal worden gemaakt op CNC freesinrichtingen wordt het voor de klassieke meubelmaker steeds moeilijker te voldoen aan de eisen van zijn klant voor wat betreft design en uiterlijk, zeker als hij niet over een dergelijke freesinrichting beschikt. Hier wordt getoond hoe met een bovenfrees meubelfronten en -platen snel en professioneel geprofileerd kunnen worden.

het maken en profileren van meubelfronten

meubelfront frezen Naast klassieke deurconstructies die met afplat- en contraprofielfrezen snel en eenvoudig gemaakt kunnen worden is er ook de keuze om (verlijmde) plaatmaterialen zo te profileren dat de indruk gewekt wordt dat het gaat om een klassieke houtverbinding.

houten lijsten maken met klassieke contraprofielfrezen

klassieke contraprofielfrezen Houten lijsten voor klassieke meubelfronten, binnenpanelen en wanddecoraties zijn te maken met traditionele timmermans en meubelmakers technieken. Wanneer deze lijsten van een profiel voorzien zijn, kan het maken van een stompe hoekverbinding een lastige klus worden. Een perfect, professioneel resultaat kan verkregen worden door gebruik te maken van contraprofielfrezen. Met deze frezen kan een positief en negatief profiel gemaakt worden.

lijsten maken met moderne contraprofielen

moderne contra profielfrezen Ook houten lijsten voor moderne meubelfronten, cassettes of lambriseringen kunnen met contraprofielfrezen een perfecte stompe hoekverbinding krijgen. Om deze hoekverbinding te maken, krijgen de horizontale delen in de kopse kant het negatieve profiel, alle verticale delen krijgen aan de binnenzijde het positieve profiel.

massief houten panelen afplatten

het afplatten van panelen Panelen worden voornamelijk gebruikt als vulling van massief houten lijstwerk.
De lijstconstructie verhindert bij gebruik van massief hout het kromtrekken van het paneel, maar geeft wel ruimte voor krimpen en uitzetten.
Als houtverbinding kan bijvoorbeeld een mes- en groefverbinding worden gebruikt.



Voor meer voorbeelden ga naar: frezen met een bovenfrees (deel 2)





© 2004-2010 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van hout- draaien.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.