houtdraaien en gezondheid


Nadelige effecten van het houtdraaien op je gezondheid moet je zien te voorkomen.

Bij het houtdraaien komt heel wat stof vrij, zowel bij het draaien als bij het schuren. Ook wanneer hout met andere machines zoals lintzaag, cirkelzaag, handschaafmachine en handfreesmachine wordt bewerkt, wordt er heel wat stof geproduceerd.

Alhoewel hout een natuurlijk produkt is, kan het bewerken van hout nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. De nadelige effecten kunnen per houtsoort en per bewerking verschillend zijn. Houtstof en houtsappen kunnen aandoeningen veroorzaken aan de huid, ogen en luchtwegen. Nu is de ene mens gevoeliger voor bepaalde irritaties dan de andere, maar één ding is zeker, houtstof is niet gezond.

Scherp gereedschap produceert minder stof dan bot gereedschap. Ook het aanvegen van de vloer kan veel stof doen opwaaien. Stofzuigen is beter.

Een stofafzuiging draagt bij om de werkruimte stofarm te houden, maar geeft geen persoonlijke bescherming. Het venijn zit hem ook vaak in de fijne stofdeeltjes. Gebruik daarom een goed stofmasker of een beschermkap met ventilator.

Handschoenen geven de huid extra bescherming. Dit kunnen gewone dunne katoenen handschoenen zijn, de zogenaamde amerikaantjes. Voor de bescherming van het gezicht en ogen is een beschermkap meestal voldoende.

In veel doehetzelf zaken, ijzerwaren winkels en bouwmarkten kun je stofmaskers kopen, maar let wel op. Vaak zijn het maskers die in de wandelgangen ook wel stenenvangers genoemd worden. Ze filteren wel het groffe, maar niet het fijne stof. Om je tegen fijn stof te beschermen heb je een masker met een P2-kwaliteit nodig.

Er zijn onderzoeken geweest naar de schadelijke effecten van het bewerken van een aantal houtsoorten. Binnenkort zal een lijst van houtsoorten aan deze website toegevoegd worden, waarvan bekend is wat de schadelijke effecten kunnen zijn.

Mocht je meer willen weten, neem dan gerust kontakt op met Memenco, Hoofdstraat 46, 7921 AM Zuidwolde, (bezoek op afspraak)
©2004-2005 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze internetsite mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.