bomen over hout
Wil je houtdraaien, dan heb je natuurlijk hout nodig. Bijna alle soorten kun je voor het draaien gebruiken, maar niet iedere houtsoort geeft het gewenste resultaat. Er zijn houtsoorten die een hele mooie tekening of kleurschakering hebben, andere daarentegen zijn weer vrij egaal van kleur of hebben nauwelijks tekening.

Naast de visuele eigenschappen kunnen de technische eigenschappen keuze bepalend zijn. Vuren kan soms een mooie tekening hebben, maar is erg zacht en wil snel gaan splinteren wanneer je er bijvoorbeeld een schaal van wilt gaan draaien. Berken is ook erg zacht, heeft meestal weinig tekening, maar laat zich weer goed draaien. Om maar twee voorbeelden te noemen.

Hoewel de reguliere handel in Nederland toch een redelijke voorraad tropisch hardhout heeft liggen, ligt er meestal niet wat de creatieve draaier zoekt.
Je merkt dat men zich in het algemeen richt op de bouw, meubel- en parketindustrie, een beetje op de interieurbouw en weinig of niet op de creatieve houtbewerker. Het liefst verkopen ze een vrachtwagen vol, over een kuub valt misschien nog te praten, een plank of balk, dan moet het wel de bovenste zijn, maar een stukje ervan, vergeet het maar.

Dan gaat het in een aantal andere landen wel anders, maar ja, daar zijn naar verhouding ook veel meer houtbewerkers dan in Nederland, en wordt een mooi stukdraaiwerk niet alleen in woorden van "ach wat mooi, wat prachtig, wat bijzonder, wat kunstig enz.", maar ook in geld gewaardeerd. Zover zijn we in Nederland nog niet. Je zult het moeten doen met de voldoening die het je geeft, en de waardering die je uit je omgeving krijgt. Toch een rijkdom, maar niet in geld uit te drukken.

Een mooi stuk of stukje hout al dan niet op maat gezaagd is ondermeer verkrijgbaar bij Memenco in Zuidwolde.
Meer informatie van ook in Nederland voorkomende houtsoorten vindt je op de volgende pagina's:


acacia, appel, berk, beuk, buxus, eik, els, es, gouden regen, haagbeuk, hulst, iep, taxus


De hiervoor genoemde houtsoorten zijn nog maar een paar van de vele, die mooi zijn om te draaien, of op een andere manier te bewerken zijn. Het hiernaast weer gegeven boek geeft een goede beschrijving van veel populaire houtsoorten. Door op het plaatje te klikken kan meer informatie over dit boek verkregen worden.
Op deze pagina staan trouwens nog meer prachtige boeken over hout en houtsoorten, maar dan wel in het Engels.
©2004-2008. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.