houtsnijden en beeldhouwen
Houtsnijden is al een heel oud tijdverdrijf en ambacht. Overal op de wereld tref je houtsnijwerk aan en in sommige musea kun je houtsnijwerk bewonderen wat al duizenden jaren geleden gemaakt is.
Evenals houtdraaien heeft het verschillende facetten, en gaat het van het vrij eenvoudige kerven van hout tot het meer gecompliceerde beeldhouwen.

Het snijden van hout komt in verschillende vormen voor en dat houdt in dat je voor de diverse bewerkingen ook verschillende gereedschappen hebt.
Voor het Friesche houtsnijwerk voldoen vaak een paar mesjes, voor het overige houtsnij- en beeldhouwwerk is een grote variatie aan gutsen en beitels te koop. Een bekend merk op dit gebied is het Zwitserse Pfeil.

Deze gutsen en beitels zijn in veel vormen en maten verkrijgbaar, en gelukkig zijn ze internationaal genormeerd. Het eerste cijfer heeft betrekking op de vorm, terwijl het tweede cijfer de breedte maat aangeeft.

Op de website van Memenco vindt je uitgebreide informatie over gereedschap voor houtsnijden en beeldhouwen.


Houtsnijden is in principe vrij gemakkelijk te leren, voor mensen die het als hobby kiezen.
Er zijn goede boeken over het houtsnijden te koop, met vaak veel voorbeelden en beschrijving van de toe te passen technieken.
Verder zijn er in Nederland een aantal houtsnijclubs, en worden er in verschillende plaatsen cursussen gegeven.

Het in Nederland meest bekend is wel het zogenaamde Friesche houtsnijwerk, ook wel kerfsnede, of in het Engels chipcarving genoemd. Dit snijwerk heeft zijn oorsprong in het noordelijk deel van Europa, en vaak kom je nog motieven tegen die al honderden jaren oud zijn. Het werd voornamelijk door de kleine man in de winterperiode beoefend, deels om het eigen meubilair en andere houten voorwerpen op te sieren, deels als bijverdienste. Velen van hen waren in de land- of bosbouw werkzaam, en hadden in de wintermaanden niet veel om handen. Dit houtsnijwerk kan met vrij eenvoudig gereedschap worden uitgevoerd. Vaak gebruikt men een snijmes, een rozenmes en een steekmes.
Een bij veel houtsnijders geliefde houtsoort voor deze manier van houtbewerken is lindehout.

Wat je in Nederland minder tegen komt is het snijden met een mes van figuren uit hout, in het Engels whittling genoemd. Dit type houtsnijwerk zie je meer in de landen om ons een. Vaak snijdt men dan mens- en dierfiguren of bepaalde karikaturen.

cursus houtsnijden

Het gutsen, zoals ik dat vaak op diverse houtsnijclubs heb horen zeggen, is toch voor minder mensen weggelegd. Toch is dit een leuke bezigheid, realistische of abstracte afbeeldingen uit hout te maken, en je merkt dat steeds meer mensen zich hiermee gaan bezig houden. Voor degene die het zichzelf wil aanleren zou de afgebeelde dvd interessant kunnen zijn


En dan heb je natuurlijk het hakken oftewel het beeldhouwen in hout. Wil je de hiervoor benodigde technieken leren dan kan het hiernaast afgebeelde boek je verder op weg helpen. Door op het plaatje te klikken krijg je meer informatie over dit boek.
©2004-2009 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.