houtdraaiers in nederland met een eigen websiteAndré van den Berg noemt zich bescheiden een beginnende houtdraaier. Met behulp van zijn pc en een eenvoudige draaibank toont hij op zijn website ondermeer zijn zelfgebouwde houtdraairobot


Gerard Boerhof begon in 1999 met houtdraaien als nieuwe hobby. Hij kocht bij een bouwmarkt een eenvoudige draaibank, en ging met behulp van wat houtdraaiboeken aan de slag. Hij ontdekte dat je op verschillende manieren ongeveer hetzelfde eind resultaat kunt bereiken, en besloot bij Memenco een cursus te volgen, om onder begeleiding van Jan Soppe de kneepjes van het vak te leren. Gerard, elektronicus van beroep, ontdekte in de loop der jaren de diversiteit van het houtdraaien, en besloot in 2003 om gedeeltelijk voor zich zelf te beginnen, met als specialisatie ambachtelijk houtdraaiwerk.


Ad de Crom had toen hij in 2001 met de vut ging maar één wens:
werken met hout en metaal. Van beroep was hij technicus, en heeft hij als ontwikkeling constructeur in de machine bouw gewerkt. Van houtdraaien had hij wel eens gehoord, maar had daar totaal geen ervaring mee. Dit leek hem wel interessant om als hobby te doen, en na een hoop hierover gele-zen te hebben is hij aan de slag gegaan. Eerst zelf een eigen houtdraaibank en slijpinrichting gebouwd, een set houtdraaibeitels aangeschaft en gaan draaien.
Nu is het voor hem een passie geworden. Niet alleen het houtdraaien, maar ook het werken met het eigen gereedschap en hulpstukken.
Een kijkje op zijn website zal dit alles duidelijk maken.


Muck Douma was van professie een ambachtelijk hout bewerker met kunstzinnige eigenschappen. Sinds 1992 heeft hij zijn werkzaamheden beperkt tot uitsluitend houtdraaien, met kunstzinnige vormgeving als hoofddoel.


John Kramer begon ruim 25 jaar geleden met houtdraaien. Hij starte met het maken van onderdelen voor een hardhouten wenteltrap in zijn eigen huis. De trappen die toen te koop waren vond hij te duur en te slecht afgewerkt. Dan maar zelf doen, de stoute schoenen aangetrokken, een houtdraaibank en boeken over houtdraaien aangeschaft en het eerste draaiwerk ging naar tevredenheid. Houtdraaien is voor hem nog steeds een hele mooie hobby.


Leen van der Sluijs is met de VUT. Jarenlang was hij werkzaam als timmerman. Houtdraaien is nu zijn hobby.


Gerard Zwart heeft een technische aanleg en altijd veel belangstelling voor vormgeving gehad. Over zichzelf zegt Gerard het volgende: Toen ik met houtdraaien begon, ontdekte ik dat dit erg bij mij past. Naast andere vaardigheden springt dit er echt uit, ik kan mij er heerlijk in verliezen en ervaar het creëren van vormen als een proces dat verder reikt dan mijn persoon, het lijkt te worden geïnspireerd door het gehele bestaan, zodanig dat ik zelf soms denk: heb ik dat gemaakt?