rustins danish oil, tung oil en nog meer


Informatie over Rustins Danish oil, finishing oil van Liberon, tung oil, shellawax en andere afwerkingsmiddelen mag op een website over houtdraaien eigenlijk niet missen. Ik heb geprobeerd de op het internet aanwezige informatie te verzamelen, en hier een leesbaar verhaal van te maken. Maar voordat een werkstuk met Rustins Danish oil (in Nederland ook wel Deense olie genoemd), tung oil, finishing oil van Liberon, bijenwas of iets anders wordt behandeld, zal het werkstuk eerst glad gemaakt moeten worden.

Schuurpapier en andere schuurmiddelen horen bij de basisuitrusting van een houtdraaier. Ook al beheers je het snijdend houtdraaien, aan schuren ontkom je meestal niet. Goed schuren is de basis voor de verdere afwerking van het werkstuk. Schuur je niet genoeg of te grof, dan zul je dit later altijd bijven zien, vooral als je een natuurlijke of transparante afwerklaag wilt gaan gebruiken.

Om holle of bolle voorwerpen te schuren, zijn de schuurschijfjes die je op een ronde schuurpad kunt "plakken" ideaal.
houtbewerking Dit is een systeem op basis van het klitterband principe, door de Engelsen velcro genoemd. De schuurpad bestaat ondermeer uit een dikke, stevige maar flexibele laag schuim. Deze schuurpad klem je in de boormachine, het werkstuk laat je in de draaibank, beide machines zet je aan, en dan maar schuren. Doordat de draaibank en de boormachine tegengesteld draaien, gaat het schuren razendsnel, en wanneer je het goed doet, heb je op het eind een glad en krasloos werkstuk.

Er zijn echter een paar mitsen en maren.

* De schuurschijfjes zijn in verhouding tot schuurpapier of schuur-linnen veel duurder. Bepaalde oneffenheden kun je dus beter eerst op de gebruikelijke manier wegschuren.

* De draaisnelheden moeten niet te hoog zijn, anders bestaat de kans dat de drager van het schuurschijfje loslaat, doordat de lijm waarmee deze aan de schuimlaag is bevestigd door de warmteontwikkeling week wordt.

* Door vaak van schuurschijfje te wisselen, verliest de drager zijn hechtingskracht, wanneer je de schuurpad voor schijfjes van ver-schillende korrelgrootte gebruikt, kan het verstandig zijn om meerdere schuurpads aan te schaffen, om zo het wisselen te minimaliseren.

Als het werkstuk is glad geschuurd, kan met de verdere afwerking worden begonnen. Eventuele gaatjes en scheurtjes kunnen worden weg gewerkt, en het werkstuk kan van een afwerklaag worden voorzien.

Nu zijn er verschillende manieren om het hout te behandelen. Je kunt het in de was zetten, houtolie gebruiken, politoeren of lakken. Bepaalde kombinaties zijn ook mogelijk.

Op een volgende pagina tref je informatie aan over de eigenschappen en het toepassen van Rustins Danish oil, een houtolie die wereldwijd door veel houtdraaiers en andere houtbewerkers wordt gebruikt.

Een ander afwerkingsmiddel wat door toedoen van Ron van Zaltbommel in Nederland wat bekend begint te raken is het Australische shellawax. Hierover later meer.

©2004-2008 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.