denk aan de veiligheid, voorkom ongelukken


Een onderwerp waaraan ik niet voorbij wil gaan is de veiligheid. Houtdraaien is in principe geen gevaarlijke bezigheid, zolang je je houdt aan een aantal punten die met de veiligheid te maken hebben. De draaibank is een machine, en kan bij ondeskundig gebruik gevaarlijk zijn. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er iets mis gaan, en als er iets mis gaat, gebeurt dit meestal door ondeskundigheid, onachtzaamheid of vermoeidheid.

Een aantal veiligheidstips zijn:

* Zorg ervoor dat de draaibank op een geaard stopkontakt is aangesloten.

* Draag een veiligheidsbril, of nog beter, gebruik een beschermkap

* Ga niet houtdraaien of schuren zonder stofmasker

* Draag geen loshangende kleren wanneer je gaat draaien.

* Doe hangende sieraden zoals kettingen af, en pas op voor los hangend lang haar

* Wees ervan overtuigd dat er geen losse onderdelen zoals sleutel, pen e.d. in de klauwplaat zijn blijven zitten

* Wanneer je met een nieuw werkstuk begint, draai het stuk hout eerst met de hand rond om te kontroleren of het goed ingespannen is. Let hierbij ook op scheuren in het hout en wanneer van toepassing, op slechte lijmverbindingen.

* Ga zijwaarts van het ingespannen stuk hout staan en start de draaibank op een lage snelheid. Overtuig je ervan dat het stuk hout goed ingespannen is

* Gebruik de draaisnelheid die geschikt is voor het formaat van het te maken werkstuk

* Zorg er voor dat de leunspaan op de goede hoogte is ingesteld, en dat de afstand tussen de leunspaan en het stuk hout niet groot is

* Wees alert op de kwaliteit van houtdraaibeitels. Het staal van een houtdraaibeitel moet taai en hard zijn, terwijl het handvat van zwaar en dicht hout gemaakt moet zijn.

* Gebruik geen beitels die van vijlen vervaardigd zijn, zonder dat het staal van deze vijlen voor het houtdraaien geschikt is gemaakt. Vijlen zijn hard maar bros, en kunnen tijdens het draaien breken.

* Gebruik elk type houtdraaibeitel voor de werkzaamheden waarvoor deze beitel ontworpen is. Gebruik bijvoorbeeld nooit een voordraaiguts om er schalen mee te draaien

* Raak het werkstuk pas aan als de draaibank stil staat

* Laat de draaibank niet onbeheerd achter, wanneer deze nog niet uitgeschakeld is

* Verwijder de leunspaan voordat je gaat schuren. Deze handeling kan verwondingen aan hand en vingers voorkomen.

* Houdt tijdens het schuren het schuurpapier aan de onderkant van het werkstuk

* Verwijder regelmatig de houtkrullen van de vloer. Je kunt er door uitglijden en ze zijn bovendien brandgevaarlijk.

Als voorlopig laatste punt wil ik de mogelijkheid van achteruit draaien noemen. Sommige draaibanken hebben de mogelijkheid van voor- en achteruitdraaien, maar de meeste fabrikanten van houtdraaibanken leveren een draaibank met een schakelaar die maar twee mogelijkheden heeft, en dat is de aan en uit stand. En bij het inschakelen van de motor gaat deze maar één richting op, en dat is de goede richting. Dit is in veel gevallen een bewuste keuze, want de draaibank tegengesteld laten draaien kan levensgevaarlijk zijn, en hiervoor willen ze niet aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Voor het schuren kan tegengesteld draaien ideaal zijn, maar het heeft zijn risico's. Wanneer je met een onderdeel werkt wat op de as geschroefd moet worden, kan dit losschieten wanneer het niet voldoende geborgd is, en dan heb je een projectiel dat door de ruimte schiet. Wees hiervoor dus gewaarschuwd.

©2004-2005 houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.