de werkbank
In een artikel over de werkbank in "Making Workbenches" constateert de Amerikaanse auteur Sam Allen, dat er eigenlijk geen enkel ontwerp is, dat ideaal voor iedereen is.

De één zal ruimte nodig hebben om grote meubelstukken te assembleren, de ander zal zijn voorkeur hebben voor een optimale plaatsing van klemmen voor de kleinere werkstukken. Dit zou een reden kunnen zijn om je eigen "perfecte" ontwerp te maken.
Elke werkbank van het Zweedse fabrikaat SJÖBERGS is een uitgekiend ontwerp, waardoor deze aan de eisen en wensen van praktisch elke multifunctionele houtbewerker of meubelmaker voldoet.

Houten werkbanken kunnen erg lang mee gaan, vooral wanneer deze goed wordt onderhouden. Op een volgende pagina tref je wat informatie aan over het reguliere onderhoud.

Sinds het begin van de ambachtelijke houtbewerking worden er al werkbanken gebruikt. De eerste werkbanken waren erg eenvoudig, maar vanaf de 17e eeuw zien we een ontwikkeling waarin de huidige vorm van de werkbanken herkenbaar wordt. In de loop der jaren zijn er geleidelijk een aantal verbeteringen doorgevoerd, maar het basis ontwerp is in de loop der eeuwen vrijwel niet veranderd. Hoewel er veel variaties zijn, kunnen de huidige werkbanken grofweg in twee groepen worden verdeeld. De meubelmakers werkbank en die voor de timmerman.

In de traditionele techniek van houtbewerken is de timmerman iemand die ramen, deuren, kozijnen, trappen, panelen en andere onderdelen voor met name gebouwen maakt. Een klassiek ontwerp van een werkbank voor de timmerman wordt beschreven in het boek "The Art of the Woodworker" van Jaques-Andre Roubo, dat verscheen in 1769. Een werkbank voor de timmerman of houtbewerker in het algemeen moet in deze tijd functioneel zijn om er zowel handmatig als machinaal eigentijdse materialen op te bewerken.

Door aan een dergelijke werkbank bankschroeven en andere accessoires toe te voegen, is deze dan ook geschikt voor bewerkingen met handgereedschap. Daarnaast is de werkbank door deze toevoegingen ook bijzonder geschikt om er grote platen mee te schaven of grote construties samen te stellen.

Een timmermans werkbank is een goede keus, wanneer een veelzijdige bank voor uiteenlopende werkzaamheden op het gebied van houtbewerking nodig is. Het is ook vrij eenvoudig en relatief goedkoop, om er zelf een te bouwen.

Meubelmakers werkbanken zijn veel meer gespecialiseerd. Deze zijn specifiek ontworpen voor de aard van de werkzaamheden van de meubelmaker, die veelal met handgereedschap werkt. Deze werkbanken hebben vaak een smaller werkblad en zijn voorzien van een goot voor het gereedschap. Bankschroeven vormen een belangrijk onderdeel. Een bankschroef aan de voorkant (voortang) en een bankschroef aan één van de zijkanten (zijtang). Daarnaast zijn een aantal gaten voor de bankhaken essentieel.


© 2004-2007, houtbewerking-info.com. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van houtbewerking-info.com worden overgenomen en of vermenigvuldigd.